За даними Держстату, в 2017 році українці витратили на їжу 48% своїх доходів. Незважаючи на кризу, цей показник падає з кожним роком.

ТЕНДЕНЦІЇ. У 1999-му люди витрачали на продукти близько 64% коштів. Потім «продуктова» частка витрат тільки скорочувалася. У 2013 році вона склала 50%, 2015-му - 53%, а вже в 2016-му - 49%.

ДУМКА. За словами директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрія Лупенко, люди стали менше витрачати на їжу, оскільки з 2010-го по 2017-й в Україні різко подорожчали житло, вода, світло, газ і тепло. Частка відповідних витрат збільшилася з 9,2% до 17%.

Експерт зазначає, що рівень життя українців, як і раніше відстає від розвинених країн світу. Ситуацію може врятувати зростання економіки.

ДО РЕЧІ, жителі України витрачають на продукти все ж більше, ніж в інших країнах. У Румунії на їжу йде в середньому 26% сімейного бюджету, в Чехії - 15%, Франції - 12%, Данії - 10%, Великобританії - 7%. У США витрачають 6%, Канаді - 9%, а в Японії - 16%.

За матеріалами 24 канала