JB Base3 - шаблон joomla Окна

«Стати одним цілим” - стосується шлюбу у всіх відносинах, не тільки до почуття, не тільки до спілкування в думки, але й тілесних контактів.

Тільки треба пам'ятати і твердо знати, що тілесна єдність двох люблячих один одного людей - не початок, а повнота і межа їх взаємин, що лише тоді, коли двоє людей поєднались серцем, розумом, духом, їх єдність може вирости, розкритися в тілесному єднанні, яке стає вже не жадобою володіти один одним, не пасивною віддачею іншому, а таїнством, справжнім таїнством, тобто дійством, яке прямо виходить від Бога і приводить до Нього. Один з отців Церкви в давнину сказав, що світ не може існувати без таїнств, тобто без того, щоб якісь стани, якісь взаємини були б неземними, небесними, чудесними; і, - продовжує він, - шлюб як єдність двох у світі, є тим таїнством, дивом, яке перевершує всі природні взаємні відносини, всі природні стани. І тілесний шлюб також, за вченням одного з отців Церкви, стає таїнством, подібним до Євхаристії, причастю віруючих. В якому сенсі? У тому сенсі, що Євхаристією - силою Божою, чудом єднаючої любові і віри один в одного віруючий і Христос стають одним цілим. І в шлюбі (звичайно, на іншому рівні і по-іншому), завдяки взаємній вірі і взаємній любові, двоє людей долають будь-яку розбіжність і стають єдиною істотою, однією особистістю в двох особах. Це є одночасно повнотою шлюбу душевно-духовно-тілесного і повнотою доброчесності, коли двоє один до одного ставляться як до святині і свої взаємини, зокрема й тілесні, перетворюють в таїнство, в дещо, що вивищується над землею і підносить у вічність.

Св.Антоній Сурожський

Підготував протоієрей Віталій Коваленко

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Back to top